15 Ekim 2012

Karadağ Senfoni Orkestrası

SOLİSTLER: Şefika Kutluer, Flüt / Lj.Nestorovska, Arp

ŞEF: Grigory Krasko

3. Festivalin öne çıkan etkinlikleri arasında Karadağ’dan gelecek 50 kişilik Karadağ Senfoni Orkestrası bulunmaktadır.

HER SENE FARKLI BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ – BU SENE DE ÇEVRE’YE DİKKAT ÇEKİLİYOR.

Her yıl festivalde farklı bir sosyal sorumluluk projesine imza atan Kutluer’in bu seneki konusu “çevre”dir. Bu sene çevreye duyarlılığı arttırmayı hedefleyen Şefika Kutluer bu konser için davet edeceği orkestrayı da bu amaçla seçmiş. Anayasasına çevreci kuralları koyan ilk ülke olan Karadağ’dan gelecek bu önemli orkestra ile Şefika Kutluer’in solistliğinde verilecek konserde topluma çevre ile ilgili mesajlar da verilecektir. Kutluer Mozart’ın Flüt ve Arp konçertosunu seslendirecektir. Arp sanatçısı Ljiljаnа Nestorovskа’dır. Karadağ Senfoni Orkestrası ülkemize ilk kez gelmektedir.

PROGRAM

Žarko Mirković                 Music to Emil Sioran

(Bu eser Romen asıllı Fransız filozof Emil Sioran’a ithaf edilerek bestelenmiştir. Besteci, Romanya halk müziği modeli üzerine yapılandırdığı eserde Sioran’ın varoluşçu söylemlerinin tekrarlayan yapısından esinlenmiştir.)

Wolfgang Amadeus Mozart:     Concerto for Flute, Harp and Orchestra, KV. 299, C Major

Allegro – Andantino – Rondeau / Allegro

Solistler: Şefika Kutluer,Flüt  & Ljijiana Nestorovska, Arp

ARA

Ludwig van Beethoven:        Symphony no. 7 A major

Presto sostenuto – Vivace – Allegretto – Presto – Allegro con brio

Karadağ Senfoni Orkestrası

Karadağ’da bir senfoni orkestrasını kurma hikayesi çok ilginçtir. İlk enstrümantal topluluk 1870lerde 1.Karadağ Ordu Müziği ismi ile kurulduğunda nefesli ve vurmalı sazlardan oluşuyordu. Ve o gün bu gündür devlet orkestrasının hikâyesi tamamı ile devletin kuruluş, güçlenme, zayıflama, yok olma ve tekrar canlanma evreleri ile paraleldir.

Karadağ’da uzun dönemli kültürel gelişme projesi çerçevesinde bir enstrümantal temsilci orkestra kurma planları 1868 yılında yapıldı. Bir yıl sonra orkestraya ilave olarak müzik liseleri de kuruldu.

1876-1878 yıllarındaki Karadağ – Osmanlı savaşı Karadağ’daki modernleşme ve kültürel gelişme sürecinin duraksamasına neden oldu.

Berlin Kongresi ile bağımsızlık kazandıktan birkaç yıl sonra, 1886’da 2. Ordu Müzik Topluluğu oluşturuldu. Daha sonraları İtalya ve Çek Cumhuriyetinden gelen kemancılar ile orkestra “senfoni orkestrası” statüsüne kavuştu.

20. Yüzyılın başlarındaki mali kriz yüzünden orkestra dağılmaya başlarken Prens Nikola’nın en kabiliyetli müzisyenleri Prag’da eğitime göndermesi iç savaş döneminin çok önemli bir gelişmesi idi. Eğitilmiş müzisyenler kurdukları amatör gruplarla Karadağ’daki orkestra müziğinin onlarca yıl devam etmesine olanak sağladılar, çünkü bağımsızlığını kaybeden Karadağ’da profesyonel müzik kurumları kalmamıştı.

1907’de Podgorica’da Çek Carl Hering önderliğinde kurulan Ordu Müzik Grubu 1931’de Aleksa Ivanovic’in kurduğu küçük senfoni orkestrasının temelini teşkil ediyordu ve bu orkestra 2. Dünya Savaşı’na kadar devam etti.

2. Dünya savaşından sonra orkestra; eski askeri bando elemanları, önceden kurulan küçük senfoni orkestrası üyeleri ve savaş tutuklularından oluşarak yeniden profesyonel bir bünyeye kavuştu. 1959’da kurulan ve Titograd Radyosu Programı çerçevesinde Jovan Milošević’in önderliğinde çalışan Orkestra, Karadağ’daki müzik hayatının gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

Orkestraya ilave olarak 1950’lerde kurulan bazı düzenli topluluklar ve profesyonel korolar zaman içinde çalışmalarına son verdiler.

2006 yılında Karadağ Müzik Merkezinin kurulması ile birlikte Karadağ Senfoni Orkestrası ismi ile çalışacak topluluğun kurulması için gereken ön şartlar yerine getirilmiş oldu.

Yoğun hazırlıklar sonucunda Karadağ Senfoni Orkestrası 14 Aralık 2007’de genel Sanat Yönetmeni Alexey Shatskiy şefliğinde Cetinje’de ile konserini verdi. Ve bu konseri; Karadağ ve yurt dışında ( İtalya, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan) Karadağ’ın ilk operası “Balkan Empress”in seslendirildiği ve CD kaydının da yapıldığı konserler izledi. Geçtiğimiz 4 sezonda Monserat Caballe, Misha Maisky, Emanuel Sisson, Lukas Geniushas, Roman Simovic, Tim Hugh, Ilya Gringoltz, Vladimir Ovčinikov gibi önemli solistler Karadağ Senfoni Orkestrası ile çalmıştır.

Ž

Žarko Mirković  

1952 yılında Çetince’de doğdu. Bestecilik öğrenimini Belgrat’ta, lisans üstü çalışmalarını New York’ta ve Danimarka’da Elektro Akustik Enstitüsünde yaptı.  Uzun zamandır Çetince Müzik Akademisi’nde hocalık yapmakta ve senfonik müzik , oda müziği, koro müziği ve uygulamalı müzik bestelemektedir. Sırbistan Besteciler Derneğinden  Koro ve Oda Müziği dalında birçok ödül alan sanatçı “Triptych” isimli bestesi ile 13 Temmuz 12011’de karadağ Milli Ödülünü almıştır.

arko Mirković, Şef  1952 yılında Çetince’de doğdu. Bestecilik öğrenimini Belgrat’ta, lisans üstü çalışmalarını New York’ta ve Danimarka’da Elektro Akustik Enstitüsünde yaptı.  Uzun zamandır Çetince Müzik Akademisi’nde hocalık yapmakta ve senfonik müzik , oda müziği, koro müziği ve uygulamalı müzik bestelemektedir. Sırbistan Besteciler Derneğinden  Koro ve Oda Müziği dalında birçok ödül alan sanatçı “Triptych” isimli bestesi ile 13 Temmuz 12011’de karadağ Milli Ödülünü almıştır. 

Ljiljаnа Nestorovskа, Arp

    Ljiljаnа Nestorovskа lisans ve lisans üstü çalışmalarını Belgrad Music ve Sanat Fakültesinde Prof. Milica Bаrić ile tamamladı. Öğrenciliği sırasında birçok uluslar arası yarışmada ödüller kazandı.

Belgrad FMA’da ders vermekte olan Ljiljаnа Nestorovskа; “Symphony Orchestra of RTS”, “Belgrade Philharmonic”, “Sarajevo Philharmonic “ ve “Montenegrin Symphony Orchestra” ile çalışmaktadır. “Belgrade Harp Quartet”  ve “Ensemble for Modern Music” gruplarının solistidir.

Belgrad Sanat Üniversitesi ve Müzik Pedagogları Derneği ödüllerine sahiptir. Birçok öğrencisi ulusal ve uluslar arası yarışmalarda dereceler kazanmıştır.

Grigory Krasko, Şef

   Grigory Krasko müzisyen bir aileye doğmuştur. Moskova’daki Gnjesinih Müzik Akademisi’nden mezun oldu. İlk ödüllerini 1968 ve 1969’daki Rus Kemancılar arasında yapılan yarışmalarda ve Leningrad ve Riga yapılan federal yarışmalarda kazandı.

1974’te meşhur Bolşoy Tiyatrosu Orkestrası’na Kabul edilen Krasko uzun yıllar bu orkestranın baş kemancılığını ve birinci solistliğini üstlenmiştir.

1990’da Moskova Filarmoni Orkestrası’nın ve bu orkestranın en iyi müzisyenlerinden oluşan Moskova Filarmoni Oda Orkestrası’nın baş kemancısı olarak düzenli şeflik ve solistlik yaptı.

1995’te Moskova Solistleri yaylı çalgılar dörtlüsünü kurdu ve 1996 ve 1997 yaz aylarında bu grupla Almanya’da çok başarılı geçen turneler yaptı.
2008’den itibaren Karadağ Senfoni Orkestrası’nın baş kemancısı ve 2009’dan bu yana Karadağ Yaylı Çalgılar Topluluğunun lideri olarak bir seri çok başarılı performansa imza atmıştır.

Bu sezondan itibaren Karadağ Senfoni Orkestrası’nın şefliğine atanmıştır.