8 Kasım 2014

Ankara DTCF Farabi Salonu, Sıhhiye  19:00

Konserden önce sinir bilimci Doç.Dr. Sinan Canan 

“Müzisyen Beyin” konulu bir sunum yapacaktır.

Müzisyen beyin

 Müzik ve beyin işlevlerinin ilişkisi bilimsel açıdan en ilginç konuların başında geliyor. Temelde bir kaç tane farklı frekansa sahip ses dalgasının farklı kaynaklardan duyulmasına dayanan müzik algısı, sinirbilimciler için hala büyük oranda bir bilmece. Müzik beynimizde nasıl algılanıyor; neden sadece bazı sesler müzik olarak değerlendiriliyor; müzikal sesler beyinde nasıl işleniyor; müzik oluşturma sürecinde beynimizde nasıl mekanizmalar işliyor? Bu ve bunun gibi sorular halen cevaplandırılmayı bekliyor.

Ne kadar anlaşılmaz ve karmaşık olsa da, müziğin hayatımızdaki yeri tartışılmaz. Yapılan çok sayıda araştırmanın gösterdiği sonuçlara göre müzik beynimizde ileri düzeyde faalliyetlere neden olurken, aynı zamanda müzikle uğraşmak beynimizin kalıcı olarak gelişmesine ve değişmesine neden oluyor. Bu sunumumuzda müziğin harika dünyası ile beynin gizemleri arasında kısa bir yolculuk yapacak ve müzisyen beyninin inceliklerine dair bildiklerimizi paylaşacağız.

 

SİNAN CANAN

Sinan Canan 1972 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamlayarak 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ardından OMU Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans,  Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. 2010 yılında Fizyoloji Doçenti ünvanını aldı ve Ankara Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara Turgut Özal Üniversitesi‘nde çalıştı. Halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı‘nda görev yapmaktadır. Dr. Sinan Canan aynı zamanda Kaos Teorisi, Karmaşıklık, Fraktal Geometri, Doğadaki biçimler, Öğrenme, Lisan ve afazi, Zihin ve Beyin gibi konularda ülke çapında genel dinleyiciye yönelik konferans ve programlar da düzenlemektedir. Dr. Sinan Canan’ın “Fraktal Düşünceler” adlı, bilim ve bilim felsefesi denemeleri tarzında yayınlanmış bir kitabı da bulunmaktadır.

Dr. Sinan Canan evli ve üç çocuk babası olup, “hayatın, tek bir işle uğraşmak için fazla uzun; insanın ise, tek bir işle ömrünü tüketmek için fazla karmaşık olduğuna” inanmakta ve bu yönde çalışmalarına elinden geldiğince devam etmektedir…

Pro Classica Oda Orkestrası – Sırbistan

PROGRAM:

Francesco Geminiani                                   Konçerto grosso op.3 no: 4

Largo e staccato – Allegro –  Largo – Vivo.

Antonio Vivaldi                                           Keman Konçerto op.3 Mi minör

Andante – Allegro assai – Adagio – Allegro              

Solistler: Vera İlic, Nemanja Bojovic, Sasa Lazarevic, Mina Curcin

Pietro Mascagni                                         ‘Cavaleria Rustikana’dan intermezzo

Joseph Haydn                                           Senfoni No: 27

Allegro –  Andante – Presto

 

-ARA-

Wolfganag Amadeus Mozart                       Adagio e fuga Do minor K.V. 546

Felix Mendelsohn                                      Keman ve yaylı çalgılar orkestrası için Re minör konçerto

Allegro – Andante – Allegro

“Üç Türk Oyunu”                                       Konyalı – Divane aşık – Kızıroğlu Mustafa Bey

“Pro Classica” Oda Orkestrası 1993 yılında kuruldu. Orkestra; Tatjana Olujic, Dejan Sinadinivic, Ognjen Popovic, Jovan Kolundzija, Sreten krstic, Ljubomir Dimitrijevic, Predrag Gosta, Jadranka Jovanovic, Zivan Saramandic, Milka Stojanovic gibi çok önemli sanatçılar ve Prof. Olivera Djordjevic, Prof. Dusko Trbojevic, Prof. Dejan Mladenovic gibi klasik müzik duayenleriyle beraber sahne aldı.  Maestro Dejan Savic, maestro Dejan Medakovic, Dan Ratcu (Avusturya), maestro Mladen Jagust gibi önemli orkestra şefleriyle çalıştı.

Balkanlar ve Avrupa’da önemli konser salonlarında çalan orkestra “BELEF”, “BEMUS” ve “Kalemeydan Gün Batımı” gibi birçok festivale katıldı.

“Pro Classica”  Oda Orkestrası’nın girişimi üzerine, senelerce katıldıkları “Çukarica Sonbaharı” müzik festivali kuruldu. Orkestra, müzik kültürünün gelişmesine yaptığı büyük katkılar için Belgrat Büyükşehir Belediyesi ve Çukarica İlçe Başkanlığı tarafından verilen “Matija Ban” ödülünü kazandı. CD kayıtları da bulunan “Pro Classica”  Oda Orkestrasının repertuarı baroktan 20. Yüzyıl bestecilerine çok geniş bir dönemi kapsamaktadır.

 

Sırbistan Büyükelçiliği ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA’ya, salon tahsisi için Ankara Üniversitesi Rektörüne ve Konaklama katkısı için Wyndham Ankara Otel’e teşekkür ederiz.

         

       Sırbistan Büyükelçiliği